Participarea la licitație necesită timp. Prin urmare, este esențial să vă concentrați pe acele licitații în cazul cărora este cel mai probabil să câștigați contractul și / sau în cazul în care profitul pare a fi cel mai mare. Aceasta înseamnă că o societate trebuie să-și evalueze șansele comparativ cu cele ale potențialilor ofertanți (concurenți).
Sfat pentru începători: Nu așteptați să apară anuntul de licitație perfect pentru a pregăti prima oferta. Veți face cel mai probabil o greșeală sau vă va lipsi un document la prima participare (sau la primele), așa că este mai bine să câștigați experiență pregătind oferte pentru licitații mai putin relevante.
a) Verificați criterile de atribuire:
Cum va fi selectată – „cel mai bun raport calitate-pret”, „cel mai bun raport calitate-cost”, „costul cel mai scazut”, „pretul cel mai scazut” ? Stabilirea ofertei câştigătoare se realizează prin aplicarea unui sistem de factori de evaluare pentru care se stabilesc ponderi relative sau un algoritm specific de calcul, pe baza unor criterii menționate în documenția de participare la licitație sau în licitație. Analizați dacă setul de criterii ales susține poziția de avantaj concurențial; dacă sunteți o companie cu produse de înaltă calitate și servicii de înaltă calitate, prețul nu mai este cel mai important/ singurul criteriu. Excepție: dacă anunțul de licitație specifică deja un nivel foarte ridicat de produse și servicii de calitate, alți concurenți ar putea să nu poată fi în măsură să îndeplinească cerințele. Iar dacă o fac, ei nu o pot face la un preț scăzut, astfel încât oferta dumneavoastră poate fi competitivă!
b) Verificați specificațiile:
Deoarece criteriile de atribuire pot fi evaluate doar în raport cu specificația contractului, citiți capitolele aferente ale unei licitații. Cu toate acestea, în cazul în care acestea sunt foarte detaliate, citiți următorul punct primul.
c) Căutați semnalele de alarmă:
Există vreun semnal de alarmă care ar trebui să vă oprească de la participarea la licitație? Uneori, autoritățile contractante preferă să aleagă o anumită contractor – ceea ce este ilegal, împotriva legiilor privind licitațiile publice. Deci, ei incearcă sa faca dificilă, câștigarea licitatșiei, pentru alte companii. E mai bine să nu pierdeți timp cu astfel de licitații sau cel puțin să vă gîndiți de două ori dacă are sens să participati. Aceste semnale de alarmă includ:
- termen limită neobișnuit de scurt pentru depunerea unei oferte;
- documentația pentru participare la licitație este disponibila pentru o perioada limitată;
- caietul de sarcini sau termini, neclare sau contradictorii (contactați autoritatea pentru clarificari, dacă nu obțineți un răspuns rezonabil, mai bine ignorați această licitație);
- puncte importante ale caietului de sarcini sunt clarificate doar cu puțin timp înainte de termenul limită de depunere a ofertei;
- caietul de sarcini pare a fi intocmit pentru unul dintre concurenții;
- procesul de licitatie nu este clar, de exemplu, în ceea ce privește numărul de etape;
- criteriile de atribuire sunt stabilite într-un mod necorespunzător pentru acest contract.
Sfatul Expertului: În funcție de afacerea dumneavoastră, poate doriți să investiți într-o analiză de a concurenței participante la licitație. Pentru o astfel de analiză, sunt evaluate, oferte și contracte privind :
- achizițiile similare (produse sau servicii similare);
- această autoritate, în special (sau departament de achiziții / persoană);
- concurenții selectati;
- prețurile estimate și reale contractuale, comportamentul de cumpărare, numărul de oferte.
O astfel de analiză oferă o imagine de ansamblu în domeniul licitațiilor publice, pentru compania dumneavoastra. Contactați-ne la +40 786171858 sau contact@vreausaparticip.ro dacă sunteți interesat de o astfel de analiză.
Comentarii recente