Selectează o Pagină
Ce trebuie să ştiţi atunci când primiţi o solicitare de clarificări privind preţurile?

Atunci când se află în prezenţa unor oferte financiare, indiferent de numărul acestora, care reprezintă mai puţin de 80% din valoarea estimată a contractului, autoritatea contractantă este obligată să reţină existenţa unui “preţ aparent neobişnuit de scăzut” şi, în consecinţă, să aplice procedura specifică acestor situaţii. Noi numim această etapă „fundamentarea preţului”.

“În cazul unei oferte care are un preţ aparent neobişnuit de scăzut în raport cu ceea ce urmează a fi furnizat, executat sau prestat, autoritatea contractantă are obligaţia de a solicita ofertantului, în scris şi înainte de a lua o decizie de respingere a acelei oferte, detalii şi precizări pe care le consideră semnificative cu privire la ofertă, precum şi de a verifica răspunsurile care justifică preţul respectiv”.

“În cazul în care, pe parcursul evaluării, se constată existenţa unei oferte cu preţ aparent neobişnuit de scăzut în sensul prevederilor alin. (1), autoritatea contractantă are obligaţia de a efectua verificări detaliate în legatură cu aspectele prevăzute la art. 202 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă”.

Aşadar, atunci când se află în prezenţa unui “preţ aparent neobişnuit de scăzut”,autoritatea contractantă, dând eficienţa unei “prezumţii de nevinovăţie” a ofertantului respectiv, trebuie să-i solicite acestuia în scris fundamentarea preţului ofertat şi, ulterior, să analizeze cu atenţie răspunsurile primite de la ofertant.

De o importanţă deosebită este însuşi conţinutul concret al adresei autorităţii contractante, prin care i se solicita ofertantului justificarea “preţului aparent neobişnuit de scăzut”. Aşa cum s-a reţinut în mod constant în jurisprudenţa CNSC şi a Curţilor de Apel, adresa respectivă trebuie să conţină indicarea clara a datelor/documentelor/explicaţiilor solicitate ofertantului respectiv în justificarea preţului ofertat. Orice neclaritate sub aspectul celor concret cerute prin adresa de solicitare clarificări este imputabilă în exclusivitate autorităţii contractante şi va putea constitui un temei suficient pentru formularea unei contestaţii împotriva rezultatului procedurii, fie de către oferantul ce a prezentat “preţul aparent neobişnuit de scăzut”, dacă oferta sa a fost respinsă, fie de către ceilalţi ofertanţi, dacă oferta acestuia a fost admisă.

Extrem de important în economia procedurii este şi răspunsul ofertantului, prin care se încearcă justificarea “preţului aparent neobişnuit de scăzut”, sau fundamentarea preţului. Răspunsul respectiv trebuie să fie clar, complet şi concludent, pentru a putea fi luat în considerare de autoritatea contractantă.

Cu titlu de exemplu, menţionam că, în situaţia în care au fost solicitate de către autoritatea contractantă documente şi informaţii privind preţurile la furnizori (care constituie baza fundamentării preţului), ofertantul aflat în respectiva situaţie trebuie să transmită autorităţii contractante nu doar explicaţiile concrete sub aspectul preţului sau eventualelor discount-uri oferite de furnizori, ci înseşi ofertele concrete, solicitate şi primite din partea respectivilor furnizori.

Aşadar, în situaţia în care ofertantul reuseşte să justifice, prin răspunsul şi documentele transmise, preţul ofertant, prin raportare la dispoziţiile art. 202 alin. (2) din O.U.G. nr. 34/2006, autoritatea contractantă va accepta justificările ofertantului, caz în care preţul îşi pierde caracterul “aparent neobişnuit de scăzut”, devenind preţ acceptat şi fundamentat.

Dimpotrivă, în situaţia în care ofertantul nu prezintă informaţiile/documentele solicitate de autoritatea contractantă sau informaţiile/documentele respective nu pot justifica preţul ofertat, oferta respectivă va trebui respinsă ca inacceptabilă, în condiţiile art. 36 alin. (1) lit. f), coroborat cu art. 36^1 alin. (4) din H.G. nr. 925/2006.

Dacă aveţi nevoie de ajutor în formularea răspunsului către autoritatea contractantă, vă invităm să ne contactaţi la numărul +40786171858 sau să ne scrieţi la contact@vreausaparticip.ro.

Pentru informaţii despre propunerea financiară, vă invităm să accesaţi https://vreausaparticip.ro/2021/03/29/formular-propunere-financiara/

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.